• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

4 браузъра, които гарантират пълна анонимност в Интернет

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,049
Резултат от реакция
1,776
Местоположение
България
1. Tor Browser

Уеб браузърът Tor е широко използван от хакерите. И все пак, това не означава, че има нещо съмнително или опасно в този инструмент. В действителност това е най-безопасната търсачка, който в момента е налична безплатно, затова можем да го представим като един от най-сигурните браузъри.
Tor Browser има една единствена цел и тя е да предостави анонимно сърфиране в мрежата. Браузърът крие местоположението на потребителя, историята на браузъра, личните данни, както и онлайн съобщенията от всяко лице или бот, които са извършили анализ на мрежовия трафик.
Tor браузърът е базиран на Mozilla Firefox и използва Tor мрежата за сърфиране в интернет. Тя е основана на много виртуални тунели между различни доброволци по целия свят. Ето защо браузърът има един недостатък – скоростта. За повечето потребители, бавната скорост може да се окаже голям проблем, но ако имате бърза интернет връзка, този недостатък няма да е чак толкова осезаем.
Хубавото е, че не е нужно да инсталирате софтуер на вашата машина; браузърът е портативно приложение, което може да се ползва от USB стик. Това означава, че можете да го използвате на всеки компютъра, дори на обществените, като например в библиотеката или университета. Tor Browser е на разположение за Windows, Mac, Linux.

2. Epic Browser
Epic Browser не използва специализирана мрежа, но веднага спира повечето от най-разпространените начини за изтичане на личните ви данни докато сърфирате в интернет. Браузърът блокира рекламите, действието на плъгините на социалните мрежи и системите за уеб-анализ. Когато затворите сесията, браузърът автоматично изтрива всички данни, предпочитания, бисквитки. Epic Browser е на разположение за Windows, Mac.

3. SRWare Iron
Ако сте потребител на Google Chrome, SRWare Iron ще ви бъде много познат, тъй като се основава на проекта с отворен код Chromium. Основната разлика между Chrome и SRWare Iron е защитата на потребителските данни. Експерти критикуват Chrome за „уникалната му идентификация на потребителя“, но SRWare Iron е напълно различен в това отношение. Iron не идентифицира потребителя и не изпраща на Google никаква информация за дейността на потребителите. SRWare Iron е на разположение за Windows, Mac, Linux, Android.

4. Comodo Dragon Browser
Браузърът има някои вградени инструменти, които ще направят сърфирането ви в интернет по-безопасно. Comodo Dragon забранява наблюдението на историята на изтегляне на браузъра, за да се подобри личния живот, блокира злонамерени сайтове и неутрализира шпионската мрежа.
Comodo Dragon Browser е на разположение за Windows, Mac, Linux.

Имформация: digital.bg
 
Никое средство за защита (включително .onion-мрежата на Torproject.org) не е панацея на online-сигурността
След разкритията на Едуард Сноудън за действията на американската Агенция за национална сигурност (АНС) в internet, все повече хора се обръщат към използването на допълнителни защити за скриване на присъствието им в Мрежата – програми за смяната на IP-адреса, VPN-тунели, миграция Windows XP към различни дистрибуции на GNU/Linux (за последното спомага и преустановената поддръжка на продукта на Microsoft). Сред мерките, които все повече хора вземат, е и преминаването към Tor-мрежата, която до момента се възприема като непробиваема. Въпреки нарастващото доверие в Tor-мрежата обаче, специалисти предупреждават, че никое решение за електронна сигурност не е панацея и никой не може да обезпечи 100% сигурност за internet-потребителите.

Към тази позиция се присъединява и Анди Малоун, основател на , според когото не само чрез Tor, a въобще възможността за пълна анонимност в киберпространството е нулева. „Няма такова нещо като истинска анонимност в internet. Ако хакер или правителството иска да достигне до вас, те ще го направи“, споделя той на таз-годишния форум , където неговата тема беше . „Може да хванете хора в Tor по ред начини. Може да извършите time-атака, която включва прихващане на трафика между различните точки на свързване. Може също така да осъществявате наблюдение над входните и изходните точки, което включва пускането на малуер към машината с Tor или към тази, която е дом на изходяща точка и по този начин да виждате какво се случва в нея или какво излиза от нея“, обяснява специалистът.

Пример за горното е разразилата се преди години специализирана операция на ФБР за борба с разпространението на забранена информация в internet, при която на 01.08.2013 г. в Ирландия беше – основател и съсобственик на Freedom Hosting (услуга, предназначена за осигуряване работата на скрити онлайн-услуги в .onion-мрежата, където до тогава се намираха над 50% от скритите услуги на Tor). Адресите на този вид скрити услуги автоматично се генерират от програмното осигуряване на Tor и изглеждат примерно така: idnxcnkne4qt76tg.onion (този адрес съответства на скрита услуга за torproject.org), като системата не поддържа каталози с адреси или DNS-сървъри. Вместо това маршрутът към сайта се генерира в самия адрес и по този начин архитектурата на Tor-мрежата гарантира, че нито потребителят може да разбере местонахождението на сървъра, нито сървърът може да разбере откъде постъпват заявките на потребителите. IP-адресите на потребителите остават скрити, но продължават да бъдат уязвими на следящите скриптове (ако бъде допуснато такива да бъдат инсталирани в кода на съответната скрита web-страницата). По данни на Freedom Hosting тъкмо това се е случило във въпросната специализирана операция – доверено лице е инсталирало следящи скриптове за сайтове в .onion мрежата (JavaScript-експлойт, който се внедрява в браузърите с включен JavaScript, генериращ уникален cookie-файл за изпращане на данни към отдалечен сървър – по всяка вероятност собственост на ФБР).

Благодарение на горния пропуск в сигурността анонимността на потребителите във Freedom Hosting беше компрометирана от ФБР, а голяма част от сайтове, които хостингът поддържаше, изчезнаха. И макар тук да не ставаше въпрос за пряк пробив в мрежата на системата, а за използване на експлойт за уязвимост в Mozilla Firefox (на чиято основа е изграден клиентът на Tor-програмата), пробивът доведе до фатални последици за Freedom Hosting и неговия основател. В тази връзка, за Малоун най-голямата опасност от ползването на Tor идва от незнанието на потребителя относно това какво може и какво не може да предостави и/ли гарантира мрежата. Макар и досега да не са известни пробиви в самата система на Tor, изтичането на информация може да се постигне чрез компрометирането на външни приложения и добавки. „Ако те разследвам и ти използваш Tor, няма да атакувам мрежата. Бих атакувал периметъра около теб“, подчертава Малоун, който допълнително сподели за практиката на АНС и британското разузнаване от GCHQ, които инсталират стотици Onion „рутери“, за да прихващат трафика и да го анализират, и поставят в Dark Web-пространството многобройни „honeypot“-точки (сайтове под контрола на правоохранителни органи, създадени като такива за забранени стоки и услуги, с цел примамването на таргетирани потребители).
 
Back
Горе