• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Дом за супер мързеливи!

  • Автор на темата code2
  • Започната на
Днес продължих работата по сградата, като засега единствената цел беше да преработя механизма за повдигане да стена малко по-компактен.
Ето какво се получи:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук обвивката на системата не е показана, която сега е обикновен паралелепипед (би трябвало да е по-малко материал, а и по-лесно се прави). Опростяването е свързано и с това, че за момента правим скица на идеята, т. е. колкото нещата са по-опростени, то толкова по-добре може да се оптимизира крайния вариант (при който естествено ще имаме всякакви усложнения).
Всъщност май не се получи много по-малка конструкция, като сравним двете обвивки:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Но въпреки че не е много добре - пак малко е намалена.
 

Прикачени файлове

  • otdolu.png
    otdolu.png
    74.7 KB · Прегледи: 50
  • obvivkite.png
    obvivkite.png
    83.3 KB · Прегледи: 50
Днес направих още нещо полезно. Върнах симетрията на сградата. Преди време бях маркирал място за публичен парк в половината от предната част. Сега е добавена и другата половина. Получи се това:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Направеното не се оказа твърде лесна задача, защото в tinkercad.com няма иструмент за огледален образ (всъщност има, но вероятно е изключен за безплатната версия на програмата, която ползвам). Но човек като има желание намира начин да направи и това (макар, че е малко по-трудоемко).

В близко бъдеще се готвя да премина и към началото на мебелирането на стаите. Естествено не става дума за истински мебели и предмети, а само за груби скици на такива. Най-вероятно ще започна с банята, защото там горе-долу е ясно какво трябва да има...
 

Прикачени файлове

  • frontalno.png
    frontalno.png
    70.3 KB · Прегледи: 51
Ден след като върнах симетрията на къщата, то се наложи отново да я разваля - просто защото проектът се развива.
Това, което само започнах е да извеждам жп-кара в посока за обслужване на къщите с единични стаи. Тези къщи ще са в близост до централната супер къща и ще притежават възможност за поставяне само на една стая (вече говорихме за това).
За да се изведе жп-кара към въпросните къщи, то той трябва да завие. Точно този завой показвам на картинката, който е единствено направен за момента (направата му, както и да изглежда не беше никак лесна задача, а по-нататък ще стане още по-сложно):
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

След това трябва да се направи още един завой в обратна посока и така линията да стане успоредна на пътя (където ще са разположена въпросната къща с единична стая). По-нататък трябва да имаме и склад за стаи, които да се ползват за тези къщи. Смислено ще бъде, ако стаите са разположени не в хоризонтален склад (като при централната супер къща), а вертикално под Земята. Иначе се губи целият смисъл от единичните къщи и съответните стаи, защото просто ще имаме хоризонтално разположени къщи. Системата за извеждането на стаите от този подземен "небостъргач" предстои да се измисли (ще е нещо като хаспел най-вероятно)!!!
На по-горната фигура трябва да отбележим две неща. Външната релса при завоя е доста по-широка, което не е проблем за подобна конструкция с вдлъбнат вид релси (при завоя платформата ще се води само от вътрешните колела). На практика направата й със стаднартна ширина е невъзможно, поради острия завой на завиване. Сега като се замисля, май трябваше вътрешната релса да е по-широка, а външната да е със стандартен размер - така ще имаме по-голяма стабилност. Ще коригирам тази грешка в бъдеще. Също така разширенията се появяват внезапно, а не са скосени. Това не е грешка, а е само недоработка на модела, която отново ще поправя. Трети недостатък е това, че завоят започва твърде рано - това ще епроблем с парко местата за стаите, т. е. ще трябва малко правият участък на релсите да се удължи, което пак ще направя. Ясно е, че тези релси са подходящи само за закрити помещения - затова това е още нещо за правене, т. е. трябва да се добавят стени и таван на разширението!!!

Всъщност това което описах по-горе с думи го изобразих на следната схеха:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

която представлява поглед отгоре на комплекса с къщата. С виолетово е бъдещото трасе на жп кара. С черен правоъгълник (намиращ се в края на думата mebelistite) е означено мястото на къщата, дакато с правоъгълник малко по-нататък е обозначен подземния многоетажен склад за стаите.

Накратко казано много неща станаха за преработване, но това ще го правя следващите дни. Хубавото е да се вижда, че по проекта се работи (за да се поддържа интереса към проекта), макар и днес доста неща да ги направих не както трябва...
 

Прикачени файлове

  • raz6irenie.png
    raz6irenie.png
    58.4 KB · Прегледи: 49
  • shema.png
    shema.png
    77.8 KB · Прегледи: 49
Последна промяна:
Вече съм готов да поместя още идеи, а и ще покажа още свършена работа.

В последната тема показах в каква посока имам намерение да осъществя развитието на проекта. Идеята е да има съпровождащи къщи от двете страни на основния имот. Тези къщи също ще ползват системата за възможност за смяна на стаите, но за разлика от основната къща това ще става по по-елементарен начин - директно поставяне на стаята от жп-кар.

И така да представя моментната ми работа и гледната ми точка за бъдещото развитие на проекта. Първо ще спомена, че докато основната къща изглежда горе-долу завършена, то работата по споменатите съпровождащи къщи тепърва сега започва. Вече споменах, че въпросните къщи ще бъдат свързани с жп-кара, за да може да обменят стаи. Но ще има още малко подробности как това ще става.

Да започнем с това, че след дълги усилия успях да направя доста реалистично свързващите линии. Те са показани на следващата фигура:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук освен линиите се вижда и един нов модел жп-кар. Такъв жп-кар на практика ще е част от оборудването на всяка от съпровождащите къщи. Моделът му доста се различава от жп карите, които са в основната къща (и които се виждат на картинката в оранжево (тях вече съм ги показвал)). Тъй като той е предназначен за движение по извита линия, то имаме още две спомагателни мини колела, които да помгата да няма обръщане. Тъй като този жп кар ще се ползва рядко, то и скоростта му на движение ще е по-ниска. Отново тъй като той завива почти непосредствено при разтоварващото място, то релсите му са му заострени в краищата, а и са разширени за да се поддават на по-големи отклонения. Освен това тези релси нямат насочващи странични наклонени плоскости, защото върху релсите не се поставя нищо (стаите само се движат по релсите). Отново за по-добра маневреност при завиването разстоянието между осите на основните колела е по-малко от другия вид жп кар (тези оранжевите в основната къща). Тъй като този жп кар не се ползва за поставяне на стаи на подемника на основната къща - именно и затова той не притежава дупка в средата (каквато има другия вид жп-кар).

Да отбележим, че в повечето от времето този вид жп-кар (може би беше добре да му викаме "совалка" или "моторизирана дрезина", но вече въведохме термина и да няма объркване) ще стои закотвен при съпровождащата къща, без да се движи. Докато от едната страна ще е къщата, то от другата ще е асансьора, който ще изкарва стаите от подземното хранилище (за това вече говорихме). Движените на жп-кара ще е ограничено само до единия от складовете на основната къща.

Време е да обсъдим и един друг проблем. Вече споменахме, че релсите на този вид жп-кари не могат да бъдат на открито, защото ще се запълнят с боклук и ще имаме дерайлиране. Но поставянето на помещение и над завоестите релси ще доведе до един отварителен ефект. Целият комплекс ще изглажда като един огромен бетонен комплекс (подобно на слънчев бряг днес). И какъв е изходът??? Ето идеята: Релсите да се направят в помещение, което да може да "изчезва". А то ще изчезне, като то цялото повъва в земята. Всъщност само стените и покрива ще потъват, докато подът с релсите ще остане непроменен. Освен това реших, че ще е по-естетически, ако въпросното помещение има правоъгълна начупена структура. Получи се това:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

но определено има още какво да се желае (пак ще е с такива перпендикулярни стени, но трябва да са направени по-артистично, за да не е грозно).
Както споменахме през повечето време, когато въпросните релси не се ползват, това помещение ще е паднало в земята, т. е. в този случай ще се вижда следия вид разположение:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

И на тази и на предходната картинка с виолетов паралелепипед съм означил мястото където тепърва ще се проектира и представя въпросната съпровождаща къща.

Може би забелязвате, че когато помещението покриващо релсите падне, тогава се отваря дупка към основния склад. Това не е правилно да се случва (защото релсите стават на открито, а както споменахме това е неправилна стратегия) и затова е измислено да имаме специални врати, които да затварят и двете дупки (както тази към склада на основната къща, така и тази към стоежа в който е част съпровождащата къща). Имам идея как да реализирам това, но още не съм го направил (вероятно ще е следващото нещо, което ще поместя като отговор на настоящата тема).
 

Прикачени файлове

  • raz6irenieto.png
    raz6irenieto.png
    139.5 KB · Прегледи: 44
  • visoko.png
    visoko.png
    135.7 KB · Прегледи: 44
  • nisko.png
    nisko.png
    138.3 KB · Прегледи: 44
Осъщетвих още един малък, но много съществен ъпдейт на проекта. Направих вратата на склада на голямата къща, за която говоря в предишната тема.
Ето какво се получи:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Както се вижда вратата ще се плъзга от дъното нагора, като в горния ръб на вратата имаме чокчета, които ще станат част то гнездото на релсата, когато вратата е позиционирана най-долу. Отново складът има липсващ покрив, което е направено за яснота на схемата (но иначе естествено покривът трябва да си присъства).

Само да спомена, че същия вид врата ще ползвам и в другия край на завиващите релси (копирането е лесно, но още не съм го направил).
 

Прикачени файлове

  • vrata.png
    vrata.png
    60.5 KB · Прегледи: 39
Днес представянето на развитието на проекта преминава в нов принципно различен етап. Все още ще използвам тази тема, за да държа в течение моментните разработки по проекта, но същевременно ще изграждам и новото решение.
За какво става дума. Идеята е разработката да се представи в сайт. Ето това е сайтът:

За момента имаме само главна страница и 3 вътрешни, които в съвкупност показват най-важната технология в проекта. В бъдеще въпросният сайт ще се използва не само за показване на 3D скици на проекта, но и за прилагане на технологии при неговото развитие. Конкретен пример може да е езика за програмиране за мебелисти, които да се използва директно на проекта, за да се мебелират различните видове стаи.
 
Днес работата по къщата продължава. Преди време пуснах идеята, че разглеждания модел къща може да се изоплазва и като музей (представящ използваните в къщата технологии). Именно такава доработна на къщата започнах. При доработката трябва да се спазва едно основно правило:
1. Допълненията трябва да могат да се демонтират лесно и така къщата да придобие стандартен вид.
А в какво се състоят въпросните допълнения? На практика само в едно: В добавянето на стълби. Наистина предвиденото за живущия в къщата е да се ползва системата за преместване на стаите, за да може и самият той да влиза и излиза от къщата. Но ако говорим за разглеждащи туристи, тогава този метод е неприложим. Трябва да имаме един непрекъснат туристопоток и затова подобни механизации за предвижването са крайно неприемливи (освен всичко друго най-малкото непрекъснатите използвания ще амортизират системата).
Ето какво се получи в крайна сметка:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

За по-голяма яснота на тези плетеница от стълби направих и друг изглед на къщата:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

На тези картинки с виолетови кръгчета сме означили местата, където ще се спира екскурзоводът и ще казва по някоя дума за конкретното място, а понякога ще бъде прилагана и демонстрация (т. е. нещо ще се движи). Началото на обиколката става от близката страна, а краят все още не е готов (на практика това е около половината маршрут при посещенията).
Преди да премина към поместването на обясненията за всяко от кръгчетата, то ще направим някои уточнения. Стълбите за момента са груба чернова, защото например последните са нуждаят от подпори (не могат да висят така във въздуха). За парапетите на стълбите няма да говорим, защото последните са част от друг етап на изграждането на проекта. Въпросните стълби са метални конструкции, които лесно ще могат да се демонтират (за този вид изискване вече писахме)! На фигурата са изобразени ниски кафеви стенички. Те на практика ще изглеждат по-различно и се използват на фигурата само за да обозначат маршрута (който не преминава през тези стенички) и така да ви стане ясно последователността на виолетовите кръгчета по маршрута. Друго интересно нещо е, че маршрутът менава само през половината от къщата. Тъй като къщата е напълно симетрична, това е напълно достатъчно. Така да се каже от двете половини ще имаме два огледални маршрута (стълбите са поместени само на едната страна, но ще има и съответните на другата).

Следва описание на всяко от изобразените кръгчета.
1. Началното кръгче е това, което е горе долу в средата на картинката. То се намира точно пред билборда на едната част на къщата. Вероятно този билборд ще се закрива от колона (държаща стъблата над него), но ще става ясно (от обясненията на екскурзовода), че туристическите добавки по принцип ги няма и така билбордът ще е видим изцяло.
2. Следващото кръгче е пред фалшивите прозорци. Тай ще се обясни, че въпросните прозорци са фалшиви и са поставени единствено за да има малко по-уютна атмосфера в публичното паркче.
3. Следващото кръгче се достига, след като се качим по стълбите над склада на стаите. То се намира точно на мястото, където ще е едната тоалетна. И естествено ще се обяснява точно това - че ще имаме тоалетна. За момента тоалетната не е маркирана като постройка (но такава ще бъде направена и именно затова имаме две врати към стената).
4. Следващото кръгче е вътре в основната стая (вижда се много малка част от него). Естествено ще се направи демонстрация на начина на смяна на стаите. Стаята е разделена надлъжно, за да нямаме смесване на ляв и десен туристически маршрути.
5. От стаята се излиза от съседната врата от която е влезнато и след това туристите се покачват по стълбите най-отгоре. На мястото на първото горно кръгче се показва въртящия барабан, както и съдържаното в него приспособление. Правят се демонстрации по завъртането както на барабана, така и на вътрешното приспособление, така и на буталото. Показва се и как стаята се освобождава, за да може да се свали.
6. Следващото кръгче е мястото, където се намира хеликоптерът. Вероятно истински хеликоптер няма да има, а ще е само реалистично изглеждащ макет. Показва се, как частта на хеликоптера идваща от стаята се прикрепя към него.
7. Следващото кръгче се достига, когато се слезе по стъблите до площадката над фоайето. По принцип това място е недостъпно както за собственика на къщата, а там би трябвало обичайно да има статуи (които да пасват на архитектурата на къщата). На това място ще се показва частта на хеликоптера, която се вдига, клетката, която се сваля за да се излезе от къщата. Също така по релсите ще имаме и мини стаята, която е предназначена да се ползва при пътувания. Тези неща ще се движат за демонстрацията, а стаята в барабана ще е специално приспособена да обхваща всики споменати технологии едновременно.
8. Следващото кръгче се достига след като се мине по г-образния мост. На това място ще се покаже (чрез движеща демонстрация, естествено) падащия обхващаща обвивка на завоестите релси. Ще се споменава, че под видимия само покрив се намират някакви релси, които много рядко се използват и ще бъдат разгледани от близо по-нататък. Също така ще се покаже допълнителната къща от която ще се намира леко далеч.
9. Следващото кръгче се намира в съседния ъгъл на склада. В него ще се обяснява, че обичайната употреба на целия покрив на склада не е да се разхождат по него туристи, а е за да бъде една огромна тераса с удобство за почивка на въздух. Именно в този ъгъл ще имаме маса, столове, вероятно чадър и изобщо ще е демонстрация на част от въпросните удобства.
След описаните кръгчета посетителите слизат по стълбата в склада. Там маршрутът ще продължи и ще го опиша в отделна тема, но чак когато съм готов и с тази работа...

Между другото въпросните стълби за туристите не можах да ги поставя както ги виждате, а първоначално опитах нещо подобно:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

То се оказа, обаче доста грешно и започнах отначало. То и настоящият маршрут вероятно трябва да го пооправя поне малко.
 

Прикачени файлове

  • mar6rutyt.png
    mar6rutyt.png
    202.1 KB · Прегледи: 26
  • mar6rutyt2.png
    mar6rutyt2.png
    168.6 KB · Прегледи: 26
  • ne-muzej.png
    ne-muzej.png
    138.7 KB · Прегледи: 26
[HIDE=10]Това ще бъде достижимо само когато почнем да стъпваме на марс[/HIDE]
 
***Скритото съдържание не може да се цитира.***
Това не е точно така! Във въпросната къща нито една предлагана технология не е супер технологична. Може дори да се твърди, че въпросният проект е било възможно да се реализира не миналия век, а даже по-миналия (краят на 1800)! Наистина като изключим повдигащите механизми, то всичко останало използва почти елементарен вид задвижване с електродвигател. Стаите са на колела и се движат по релси (на моделът те не са показани, защото е излишно усложнение). Така наречените жп-кари са също обикновени моторизирани дрезинки. Както се казва един телфер от вида на ползваните в Метро за да се свалят товарите - това е многократно по-сложна за реализация технология. А такава по сложност технология в този проект няма!
Нещо повече по отоношение на технологиите. Може би сте чували за така наречените театри с въртяща се сцена. И във филм на Чарли Чаплин има показана такава (човекът си намери едно закътано тихо местенце, а след малко се оказа, че то е до въртяща се сцена и из нищото му се появи оркестър, който засвири на главата му). При театрите това е наистина голямо удобство, защото докато се играе действието, то персоналът ще може да постави декорите за следващата сцена. След това едно обикновено завъртане и вече новата сцена е готова. Нещо повече - при тази къща се върти само някакви не особено огромни стаи, докато при вътрящите се сцени говорим за неща в много по-големи размери.
Но на практика проектът няма стойност като такъв, който да се реализира физически. Именно и затова не се планира неговата реализация - евентуално в бъдеще може да се реализира като физически миниатюрен модел, голяма част то детайлите на който ще са изработени на 3D принтер. Виртуалното развитие е много по-важно. Примерно може да се направи вирутуално генериран клип, който развежда посетителите във въпросния вид музей. За разлика от реално направен музей (на който проектирах къщите), то при виртуалния вариант всичко ще изглежда напълно реалистично и ще можеш да се движиш буквално през стените. Виртуалният модел може да се ползва като много впечатляваща реклама на обзаведени стаи. Едва ли някой посетител ще посети страница, къдещо идеята е да му покажат една хубава кухня, но напълно възможно е да изгледа клип на една наистина много иновативно композирана къща.

А иначе работата по проекта върви с пълна пара. Ето например днес поставих опорните стълбове на стълбите за музейно посещение. Получи се това:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Някои от стълбите са леко променени заради подпорите. Например стъблата, която влиза в склада със стаи вече е много по-особена и е показана на горната картинка вдясно. Подпорите на стълбата в двора на къщата не се виждат от основната картинка и затова са показани отделно в горния ляв ъгъл.
 
А и още нещо. Допълних сайта за къщата ( ) с още две точки с идеи, за които все още няма страници (но ще направя и такива).
 

Прикачени файлове

  • stylbite.png
    stylbite.png
    286.2 KB · Прегледи: 20
Последна промяна:
По-нататъшната разработка по проекта е свързана с направата на съпровождащите къщи (ще правим само половината, а другата част е напърво симетрична).
Това което показвам на фигурата по-долу:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

е проекта за разширителната къща, но комбиниран с част от маршрута на туристите (когато къщата е в статут музей). Да отбележа, че дори тази част от маршрута доста съществено ще бъде променена, защото се планира допълнително строителство, което е свързано със склада на стаи - вече се отказах последният да е под Земята, не само защото е скъпо за поддръжка, но и защото новият склад ще има и още едно предназначение.
На по-горната фигура ще опише подред стоп позициите за туристи, като се започва от това, което е изобразено най-отляво:
1. В тази позиция туристите са в двора. Това е само място за почивка, като може да има пейки и маси и примерно туристите да обядват там.
2. Тази позиция е по-особена. Пред туристите ще се вижда копие на баня-тоалетната на допълнителната къща. Работата е там, че тъй като въпросната допълнителна къща е твърде малка, то в нея няма да може да се влиза. Затова се налага използването на подобно копие от сградата.
3. Това е позицията в която туристите разглеждат вътрешността на добавената къща през прозорците и вратата й. Тази позиция изоползва спациално разширение на иначе твърде малката тераса на въпросната къща.

Да отбележим, че допълнителната къща ще притежава легло, бюро и баня с тоалетна, като изключим и добавената мобилна стая. Наистина въпросната стая ще е съврзана с най-важното за съответния посетител дейност, така че на нея не може да се разчита за нещата от първа необходимост. Именно и затова имаме баня в къщата, докато такава в луксозната централна къща няма! Когато трябва да се изкъпеш там, то се избира стая от тип баня. При добавената къща стаята не може да се сменя, след като веднъж гостът се е вече настанил.

В мой стил сега ще загатна за една идея, която може би доста по-нататък може да получи реализация. Става дума за това да може някои от стаите да се разширяват надолу, след като бъдат монтирани. Така част от оборудването и пространството на стаята ще е под повърхността. Това е възможно да се реализира, защото под местата за монтаж има място, което не е обособено за какво да се ползва (това важи както за основната къща, така и за съпровождащите две къщички). Мебелирането на подобен вид стая е голямо предизвикателство, защото ще е нещо нестандартно.

По-горе споменах за допълнително строителство. Такова ще имаме за да добавим склад за стаи, който ще е практически в двора. Подробности за този склад ще има по-нататък, когато вече има какво да се покаже. Като една от стъпките, свързана с планирането ще е хубаво да имаме карта на комплекса. Наистина постройките се увиличават и затова територията трябва да се планира отделно.
Ето една начална карта:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

която е дадена с чисто демонстрационна цел и е получена чрез изгледо отгора на 3D сцената, която правя. По-нататък ще направя една истинска карта, която ще е точна и равнинна и също така ще притежава и текстови обозначения на обектите.
 

Прикачени файлове

  • dvoryt.png
    dvoryt.png
    148.6 KB · Прегледи: 20
  • karta.png
    karta.png
    71.7 KB · Прегледи: 20
Back
Горе