• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Как да си направим бяло винце

  • Автор на темата gentaco
  • Започната на

gentaco

Член на екипа
Глобални Модератори
Преводачи
Регистриран
19/11/13
Постове
1,554
Резултат от реакция
1,318
Местоположение
София
Не знам дали тук е точното място за тази тема, но ми се струва близко до кулинарията.
Започна гроздобера и както всяка година така и тази ще си зареждам грозде за червено вино и ракия. Но таз година съм решил да се пробвам да направя бяло вино. Та със сигурно много от вас както сте добри в мебелната сфера съм обеден, че има и виртуози във винарството .
Как е по-добре да направя бяло винце? Взех около 120кг Димят и се чудя с майката ли да го зареда или да го отточа на другия ден и да оставя само виното !!
Втория начин бил по добре но по труден защото се добавяло и дрожди. Та имено затова пиша ако може някой да обясни.
 
Не съм голям разбирач, но според мен е по-добре като смелиш гроздето и да го оставиш така да стане на вино. Както му викаш с "майката". При нас му викаме "Шира". След като е готово виното, тогава ще го източиш.
 
Това и за бяло и за червено по един начин така ли е .
 
Да, и бялото, и червеното се правят по един и същ начин. По-добре си е натурално, да си стане от само себе си. Всички мои приятели и съседи си правят, но аз не съм привърженик на виното. Предпочитам бира.
 
Да ама не
Бяло вино - сирак
Ето една рецепта:
1 Отделяне на ципи,чепки и събиране на ширата и коригиране на захарното съдържание(ако има нужда),за бяло вино 20-22*. 2 Сулфитиране 3 Посявка на дрожди-задължително е,могат да се ползват и активатори за тях !!!Винени дрожди ,а не МАЯ за хляб 4 Бурната ферм протича между 5-7 дена 5 Първите 2-3 дни иска разбъркване,с цел обогатяване на кислород 6 Претакването го забрави-при червените е възможно с цел обливане на шапката 7 Бидоните не са затворени плътно но не са и отворени-затворени но без уплътненията. 8 При преценка че вече не ферментира бурно-тоест след 4-5дена,следва наливане в съдове с воден клапан 9 Батонаж(разбъркване през отвора на бъчвата или съда) докато почнат да излизат мухурчета от водния клапан много на рядко 10 При тия процедури ще са минали около 40 дена-следва тнар откаляване ,тоест махане на утайката 11 Доливане на съда все пак ще махнем част от виното с утайката-за целта е добре винаги да се слагат два съда с шира-виното от единия по-малък се ползва за доливане. 12 Нека да стои така 30-40 дена -следва пак доливане ако е в буре, добавяне на откиселител(калциев карбонат) и бентонит ,разбъркване.Пак с клапан. 13 Минали са общо между 70 до 90 (90 е по-добре)дена от началото на процедурата 14 Наново откаляване ...бентонита е избистрил в голяма степен виното-тази процедура е добре да се прави възможно по бързо и виното да има малък контакт с въздуха(преливане с маркуч от един съд в друг с тесни гърла) 14 Нека почива до пролетта ,когато тогава ще следва още едно откаляване 15 След тези процедури вече е възможно наново сулфитиране на готовото вино( по лична преценка) и бутилиране При всички тези процедури има едно правило което трябва да се спазва строго,а именно МАНИЯКАЛНА ХИГИЕНА И ЧИСТОТА на съдове, маркучи, помещения, ръце...

Рецептата не е моя, копирана е от нета.
 
Абе и аз знам че бялото си е играчка докарал съм го до 8 точка па ще видим. Така е бяло вино се пие през пролетта :good:
 
Back
Горе