• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

План за стартиране на проекта - език за аматьори

  • Автор на темата code
  • Започната на

code

Редовни
Регистриран
14/3/16
Постове
32
Резултат от реакция
17
Местоположение
Някъде
За да се реализира езикът който правим, то трябва да се премине през следните етапи:
1. Планиране - Нещата се от разглеждат в най-общ план.
2. Проектиране - Компонентите вече се оформят и почват де са "пълнят" с характеристики.
3. Конструиране - Измилята се вече точно всеки компонент какво трябва да представлява.
4. Реализиране - Нещата почват практически да се реализират, следвайки конструктивния модел.
Всеки от тези етапи е доста продължителен. Направянето на език за професионални мебелисти изисква изключително високото качество на този език. Направата на нещо не особено добро, но което може да се ползва е по-скоро много лоша идея, отколкото приемливо начало. Професионалните мебелисти ще привикнат към некачествените моменти в продукта и после трудно ще се прехвърлят към по-добрия вариант. Един добър пример за казаното е Start бутона в Windows. Не му е мястото там, но тъй като от повече то 10 години потребителите го използваха, то махането му предизвика големи протести.

Именно защото език в добър стил се прави трудно, то по-удачният вариант е да започнем пак с език за проектиране на мебели, но предназначени единствено за аматьори в тази област.

Тук има и още нещо. Форумът не е най-посещаваното място в момента. Намирането на аматьори, които да се занимават с направата на мебели (макар и доста опростен, не особено качествен и ограничен по архитектура вариант) може да активира посещаемостта на форума.

Добре, нека да приемем, че имаме език за проектиране на мебели (предназначен за аматьори). Дали ще дойдат и всеки ще почне да си прави гардероби, легла и т. н. . Естествено отговорът е отрицателен, защото подобна изобретателност е привлекателна на професионалните или хоби мебелистите, но не и на аматьорите. Трябва да имат някакъв по-конкретен стимул, за да ползват софтуер за проектиране на мебели.

И аз мисля, че съм измислил един добър вариант. Идеята е да се направи проект на мебел, която да се ползва от инженери по електроника, като и от хобисти по електроника. Проектът се нарича чекмедже и е представен на прикачената картинка.

Идеята на този проект е следната (не всичко се вижда на картинката). Чекмеджето ще служи не за да се държат в него едноплаткови компютри и други развойни платки. Идеята на този вид мебел е следната. Когато отвориш чекмеджето (показано е точно отворено), тогава в него виждаш 3 отделения. Две тънки странични и едно основно. В тънките отделения се съдържат две продълговати сгъваеми поставки, частите на които са означени в зелено и виолетово. Върху тези поставки се монтира сгъваем плот, който се изважда от средната част на чекмеджето. Навсякъде монтажът се извършва с винтове, които на фигурата не са означени.
По описания начин се разбира, че това което е монтирано над чекмеджето по принцип е предвидено да се държи вътре в него. В самото чекмедже има още доста място, което е предназначено за поместване на използваната електроника.

За какво ще служи едно такова чекмедже? Идеята се състои в това, че въпросният сгъваем плот всъщност не е една плоскост, както е показано на картинката. Той съдържа отвори през които може да се монтира определен вид електронна платка. Местата на отворите ще е според използвания набор от платки и ще се определя от ползвателя на чекмеджето.
Например може да имаме захранваща платка, измерваща платка, компютърна платка (някое от Raspberry Pi) и изобщо всичко, което електрончика счете за полезно при експериментите които върши. Естествено при желание той може да си има няколко сгъваеми плота.

Възможността електрончика да може да избере какъв плот да има, какви да се размерите на цялото нещо, дали да има и някои допълнително отделения и други подобни въпроси - това е едно съблазняващо предимство. Ако в езика за проектиране се въведе и автоматизирана възможност за поръчка и заплащане на изработката и доставка - това също ще е едно много важно предимство.

Това, което остава да се обсъди от мебелистка гледна точка е какви видове сглобки да се използват за направата на това изделие. Няма да е необходимо да имаме много видове (дори може да се ограничим само до един вид сглобка), защото езикът за проектиране на този начален етап ще е предназначен само за аматьори!!!
 

Прикачени файлове

  • 4ekme.jpg
    4ekme.jpg
    38.7 KB · Прегледи: 17
То това, че ще е за аматьори не означава че програмата ще е проста. Напротив трябва да е още по подробна . В този случай твоята картинка ако я погледна като професионалист или пък хоби мебелист което не значи, че не е професионалист!!. Веднага става ясно от кой тип конструкция какви материали и елементи за конструиране ще се вмъкнат в изделието. А от гледна точка на аматьора по тази картинка повярвай ми ,но въобще няма да му е ясно какво ще трябва да конструира. Той вижда, че е чекмедже, но не вижда контурите на детайлите вижда едни отливки и по никакъв начин него улеснява.
Та имай в предвид ,че професионалиста ще се справи с чекмеджето с най обикновен калкулатор. Просто тази логика е твърде погрешна от твоя страна.
Та нали затова са създадени компютрите да ни улесняват живота а не да разделят любители и професионалисти Точно с такива по професионални програмки се уравновесява знанието.
 
Може би грешката ми беше, че не обясних като начало какво разбирам под аматьор и какви задачи ще извършва той с програмата.

Тъй като напълно очаквано крайният език за мебели ще е твърде сложен, то трябва да се започне от едно много начално ниво на реализация. Толкова начално, че то дори няма да е структурирано добре. Ако хипотетично тази първа версия започнат да я използват множество хора (не е от значение дали са професионалисти или не), то те ще свикнат с глупостите в дизайна на езика. Това не е никак хубаво, защото когато последните бъдат оправени, това означава че разработчиците може би ще се наложи изоснови да си сменят навиците с работа с програмата. Това ще доведе до много грешки, нерви и други негативи.

Поради горната причина аз виждам нещата така. За първата твърде експериментална версия на програмата с езика ще се даде на хора (така наречените аматьори), които ще ползват функционалността й може би еднократно. Това няма да създаде в тях никакви навици! От друга страна те няма да проектират нещата от - до. Те само ще оформят проекта на ниво размери, и след това ще направят поръчка за изработка от професионалист. Последният най-вероятно вече без помощта на езика и програмата ще довърши поръчката на ръка. Наистина езикът все още едва ли ще е получил функционалност да определя вида на сглобките.

Искам да кажа, че не говоря за направата на специална версия на програмата за аматьори, а само това, че ще имаме частична начална реализация на езика и реализиращата го програма, която ще се ползва еднократно от аматьори, но с цел постигане на реална конкретна цел (а не за забавление).

Конкретният избор на изделие по-горе (в първата ми тема) е добър за описания план за развитие. Поръчителят аматьор в производството на мебели ще е инженер по електроника и той вероятно ще има интерес само от едно единствено чекмедже от описвания вид. В повечето от случаите инженерът само ще оразмери за неговите нужди вече готовия примерен дизайн на изделието (а относително рядко ще прави и допълнения и промени в дизайна).
 
Между другото като стана на въпрос за професионални програмки, имаше една малка екселска програмка за изчисляване на вратичка за ъглов шкаф която е точно за професионалисти но не мога да я намеря из компа ми ако я има някой да я пусне да я погледне
 
goroberto.
  1. вариант: задават се двете страни
  2. вариант: задават се страна и хипотенуза
  3. вариант: задават се страна и ъгъл
 
Ами за това ако може да направите нещо подобно ще е супер.с хубава графика и различни настройки.имам и за мдф вратички.
 
То май трябваше да си продължим в темата за малки програмки и да си качим кой какво има за да си ги ползваме взаимно. Ане да обикаляме из руските форуми.
Трябва някакси форума да е полезен с този тип софтуер и който нещо намери да го поства тук ама в една тема на примерно ПОЛЕЗЕНИ ПРОГРАМКИ ЗА МЕБЕЛИСТА
 
Първото прикачено ми пищи за вирус, а второто е exe, така че пак на теория може в него да има неоткривеам вирус.
Затова goroberto ще можеш ли да пуснеш няколко screenshot-а на програмите, като направи и прикачи такива и за по-важните диалоговите прозорци (ако има такива). За да мога да се ориентирам горе долу каква е функционалността.
 
Трябва някакси форума да е полезен с този тип софтуер и който нещо намери да го поства тук ама в една тема на примерно ПОЛЕЗЕНИ ПРОГРАМКИ ЗА МЕБЕЛИСТА

Трябва да се направи нова тема в раздела "Софтуер за проектиране" и да се качват тези малки програмки там.
 
То май трябваше да си продължим в темата за малки програмки и да си качим кой какво има за да си ги ползваме взаимно. Ане да обикаляме из руските форуми.

Точно така, трябва ние да си направим форума полезен да е за нас.

Новата тема е факт.
 
В тази теми споменах какво планирам да представлява проекта в началото.

Но също добре щеше да бъде да опиша и мнението си как ще го постигна.

На практика самия сорс по обработките ще го пиша самия аз, просто защото това е частта, която е интересна за мен. Но има неща, които не само са ми досадни, ами и съм много некомпетентен. Те са:
- Изобразяване на графика. Тук трябва да се използват софтуери, базирани на OpenGL и целта е да се визуализира крайния 3D модел на шкафа. Имам нещо предвид, като човек, който ще помага, но не съм контактувал с него отдавна.
- Хост за разработка и ползване на проекта. Става дума за това, че най-доброто място за съхранение компилиране и тестване на проекта в момента е Интернет. За тази задача също имам конкретен познат в предвид, но с него не съм се свързвал още по-отдавна.

По отношение на финансирането също имам нещо предвид, но тук нещата не само са условни, но и ще трябва да се изчакат няколко месеца, докато се разбере резултата.

Така стоят нещата засега. Изглежда започването на направата е възможно, но все още е под въпрос дали ще стане. Ако не стане така както съм го планирал (не открия въпросните хора, или те не са съгласни), тогава ще се търсят други хора, които да ги заместят.
 
Back
Горе