• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Работни шкафове, работен плот и други такива

  • Автор на темата hamsia
  • Започната на

hamsia

Потребители
Регистриран
7/12/13
Постове
5
Резултат от реакция
0
Здравейте,
отскоро имам възможност да ползвам гараж, който в дъното искам да си обособя нащо като работно място - долни и горни шкафове за иснтрументи и джунджурии и работен плот.
Тъй като две години се занимавах с ремонти и обзавеждане - чисто организационно и финансово, реших някой неща да си ги направя сам.
Било то за удоволствие, било то от мерак и да ме извиняват хората които си вадят хляба с ремонтни дейности и обзавеждане - липса на нерви ;)
Досега единствения ми сблъсък с работа с дърво и плосости е - да си скова нещо просто - нямам нито иснтрументи нито опит.
Относно проектирането - всичко съм си мислил сам и визуализирал с различни сфтуери или на ръка :)

Тъй като откъм материал не съм претензиозен - видях по Практикер някакви ПДЧ плоскости, които бяха на изгодна цена - мисля, че не бяха ламинирани и плотове видях пак на добра цена.
Всякакви съвети откъм материал са добре дошли.
Но откъм инструмент съм зле - специално за тази цел.
Иначе инструмент колкото искаш, но не и за дърво - то и затова се захващам , защото съм се заринал и искам да ги прибера на удобно за ползване място.
Спрял съм се на един циркуляр на Еинхел - - бих се радвал за мения.
Не искам да се извърлям за неща, които няма да ползвам нито професионално, нито съм толкова претенциозен
Всеки иска да има хубав инструмент предполагам , но все пак има някакви граници.

Също така бих се радвал на съвети какви други инструменти биха ми били полезни специално за изработването на шкафовете.

Поздрави
 
Материала щом си го намерил изгодно, може да го вземеш, ще стане за шкафове за гараж. Циркуляра ще ти върши работа, но трябва да подаваш бавно детайла, за да не изгориш мотора. Ще изпиташ трудност при рязане на по-големи детайли, защото плотчето е малко и тежестта ще е основно на ръцете ти, но пък от друга страна няма да правиш серийно производство и да режеш голямо количество парчета.
Ще е добре ако се сдобиеш и с един винтоверт.
 
Последна промяна направена от Модератор:
Ами за всичко поне на тоя етап което съм замислил, като бъдещи проекти за маза и апартамента за срезовете няма да са повече от 60-70 см.
Спрях се на този защото параметрите ( без да съм го ползвал) и цената са ми така да се каже на лимита от това което смятам за необходимо.
Още повече аз плота ще го правя в дънота на гаража и ще ми е неудобно нещо по дълго да режа, а и няма да е най безопасното да застана отстрани и да подавам.
Смятам някак си да го вкарвам във шкафовете тояциркуляр и после да си я вадя - все пак няма да го ползвам толкова често.
Мислех си да се пробвам с зегето , но от опита който имам с него смятам, че няма да стане работата - нито съм толкова майстор с зегето да го направя, а и нов инструмент винаги е добре дошъл ;)
Както си се изразил няма да правя бизнес - като е бавно , така и удоволствието ще е по-голямо.
Важно е да стане.
Иначе ПДЧ -то някакво голо беше , межди 4-6 лева май квадрата на плочи по 3 метра.
Идея си нямам кое е по добро - вкрайна сметка за инструменти и материали ще го ползвам - може да взема нещо по така за вратите, но не съм претенциозен.
Иначе кантирането препоръчително ли е - в смисъл за такъв тип мебел - освен естетика има ли друго предназначение - да кажем да не ме дере и други такива.

Отнсоно винтоверта - инструмент колкто искаш - от бинтоверти до къртач и машина за боядисване :)
както казах - нямам нерви за някой неща и предпочитам сам да си правя нещата.
Но колкото и да съм лаик, съм използвал инструменти, практики в техникума и в двора на село и долу горе съм се запасил във времето, но поради малкото пространство където живееех до сега нито имах възможност нито място.
Едва се преборвах за място за инструмент аи въдиците :)
Но сега реших да си отпусна душата .
 
Обикновеното ПДЧ в твоя случай ще ти свърши работа. Кантирането не е задължително, особено ако е обикновено ПДЧ и е добре пресовано. Ако е рехава плоскостта е хубаво да се кантира за да не се руши.

Имай предвид, че ако режеш ламинирано пдч, от долната страна ще ти накъртва ръбовете, защото циркуляра няма подрезвач, но както каза по-горе ще си обзавеждаш гаража, а няма да правиш кухни и други мебели.
 
Според мен един обикновен ръчен циркуляр ще ти свърши добра работа и е по евтин май от избрания. Плюс дрелка която да ползваш и за пробиване на отвори за винтове и за завиване. По тези магазини продават и фаши ламинирано ПДЧ. Но и с голо е добре. А работния плот не е задължително да е ламиниран, а да е здрав.
 
С ръчния циркуляр не може да се реже точно и да се постигне прав ъгъл между лицето и канта.
 
Видях веднъж циркуляр на Метабо мисля че беше с линеал към него. ряза беше точен до десети. С него един наш клиент си преряза един плот на УЖ груб размер за транспортиране. и накъртено нямаше.
 
Плота приоритет е здравината определено - въобще не ме интересува ламиниран ли е , лъскав ли е:)
Правил съм много бегло проучване, но варианти много и то чисти - неламинирани мисля 3 см бяха, което е ок.
В интерес на истината, първо се бях спрял на ръчен, но никога не съм ползвал и просто нямам и най-бегла предсатва дали ще ми свърши работа.
То ако имам поне малко сигурност , че ще свърши работа с малко трнировка все ще докарам някакъв резултат.
Реално погледнато - и на мен не ми се дават толкова пари за нещо дето ще го ползвам изключително рядко, но просто от опита който имам ( и който нямам с ръчен циркулляр) се спрях на този.
 
Последна промяна направена от Модератор:
Ръчен циркуляр може да ти върши работа, само ако е добра марка, но и цената им е добра. Никога не може да се замени стационарната машина с ръчна, откъм точност и прецизност на изпълнението. Моето мнение е, че стационарния циркуляр е по-добрия избор.
 
Така най-обичам - да имам избор и да почна да се чудя денонощно :)
Ръчен е по универсален, но реално аз само за плоскости ще го ползвам.
Което значи, че трябва да инвестирам в хубав, евентуално във шина или аз да си направя водене - за човек дето иска утре да слезе и да си резне, а не всеки ден да човърка, сялаш наистина стационарния ми идва май по-добре.
От друга страна и като бонус някакъв допълнителен плот получавам.
Единствения недостатък е мобилността - ма досега каквото ми се е налагало или с зегето или с трион.
ма пусто то като тръгнеш да вземаш инструмент и всичко ти се иска :)
Май май ще се насоча към стационарния
 
Back
Горе