• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Стандарти в Мебелното производство

Виждам,че си се хванал за думата.Затова съм ти я сложил в кавички,ама ок.Не отричам,че си има стандарти,но за определени неща.Например стандарта за шкаф фурна и ширм за вграждане си е 600мм.Но пък можеш ли да дадеш стандарт за средното дъно на ширма,за гръб на кухня,за горен ред на кухня,за спалня,за гардероб и т.н.?Преди спалня се правеше на 450мм с матрака,а сега сме правили и на 700мм.Гръб за кухня беше стандартно на 600мм,а сега от 450мм до 700мм.Горен ред на кухня беше на 720мм,а сега сме правили от 400мм до 1000мм.Хората не ги интересуват стандартите,и затова идват при теб,за поръчка.Ако търсеха стандарта от учебника ти,щяха да отидат в мебелната палата.Нямам какво повече да добавя по темата,че я размиваме.

Не е сериозно просто :) Ясно е , че идват хората за нещо по поръчка по ред причини , но стандарта е в основата на всичко и един уважаващ себе си и професията мебелист би трябвало да е запознат , а не да хвърля приказки от сорта дрън дрън та пляс и аз така съм си свикнал. Просто си има основни неща , а това , че веднъж правихме един шкаф ..........нали . За горен ред си има строг стандарт , но по - скоро е за дълбочина , няма как клиента да ти каже искам кухнята да ми е максимално до тавана , а ти да му кажеш , абе то се прави 720 мм по стандарт и няма да ти взема парите и това въобще не значи че няма стандарт нали , защото за да се събере абсорбатора си иска минимум еди колко си , пък и за да не си биеш главата като отидеш на мивката да измиеш една чаша не трябва пък да е по - дълбок от еди колко си . Същото е и за леглата има си причина да се гони 400 - 450 ммм , а не че няма и по - високи , Стандарт има за абсолютно всяко нещо в мебелите : стол , маса , бюро , бар и т.н. примерно в един гардероб има много основни неща и съвсем не говорим за габарит (не че не е важен) , но си има основни положения - примерно колко е максималното допустимо във височина положение на лоста за закачалки (обикновен лост , не лифт ) в гардероб за възрастни !? Един шкаф за обувки примерно може да се направи по няколко начина , но в основата на всеки един вариант е стандарта , щото видиш ли чепиците имат номера , които съответстват на едни мерни единици !!! С кавички или без ,стандарта е в основата на всяко качествено изделие !! "Аз така си знам и така си го праЙм от 20 години" НЕ Е СТАНДАРТ.
 
Егаси и работата :JC_thinking: Що не казвате ,че има стандарти!!! Изглежда ,че досега съм правил не стандартни мебели.:a0661:
Няма стандарти . Има изисквания и предписания към уредите за вграждане и за не вграждане. Според тези предписания технолога би трябвало да конструира дадените мебели. Това, че все още има миялни на тази височина не е фактор за стандартизация. След като пазара се обедини и се сляха западни, източни ,северни и южни стандарти и различни технологии. Мисля ,че в спора се ражда истината която всеки е свободен да мисли както си иска. Но все пак стандартизацята отпадна; след падането на комунизма която ни я бяха втълпили в учебниците за най различни услуги.:a042:
Автоматично сливане на постове:

причина да се гони 400 - 450 ммм
Нещо не разбирам стандар означава нещо което е константно тоест зададено не променливо. Такъв стандарт 400-450мм няма това е по принцип, което принципа не е стадартизация.
колко е максималното допустимо във височина положение на лоста за закачалки
Интересно ми е да науча!!! Аз ги монтиран според височината на клиента. А за обувките точно кое е стандартния шкаф!!! До времето на комунизма да където нямаше един елементарен механизъм за обувки пък сега даже и ги стндартизирате. Вече даже и за стандартни уреди не може да се каже. Има абсорбатори и по 900мм ипо 700... и тн. има фурни различни по височина и ширина мивки и какволи още не микровълнови с абсорбатор вграден и тн.
 
Последна промяна:
myfkata,явно не искаш да проумееш.Има си някакви изисквания,но се броят на пръсти.Като цяло това са мебели по поръчка. Аз съм завършил техникум по дървообработване,ще ми кажеш ли по кой учебник си учил за стандартите?
 
Явно по различен начин схващаме думата стандарт , та чак засягаме комунизъм и стандартизация :)няма лошо , но да се преместим в друга тема , а тук ще пусна няколко снимки на неща , които могат да бъдат полезни на някой
 
Ами мисля,че защото по това време е измислен БДС.Но отдавна дори сайта им не работи.Просто няма откъде да се вземат някакви точни мерки за изработване на някакво изделие.Може и да има разлика между стандарт и стандартно направени мебели.Според мен,стандарт за мебели няма.
 
Ами мисля,че защото по това време е измислен БДС.Но отдавна дори сайта им не работи.Просто няма откъде да се вземат някакви точни мерки за изработване на някакво изделие.Може и да има разлика между стандарт и стандартно направени мебели.Според мен,стандарт за мебели няма.
Сериозно?
 
Ще трябва да си търся старите учебници май Или отиди до книжарницата на ЛТУ.Беше БДС,сега е ISO.руското ГОСТ.В стандарта са описани и размерите на отделните мебели.Всяко нещо си има стандарт,особено инженерни проекти.Това че няма контрол в момента не значи че няма стандарт.Всяка страна има Стандарт.
 
Ами мисля,че не се бъзикам.Кажи кои са стандартите в мебелното производство.Или по-удачно,изкарай някоя извадка от учебник или нещо подобно.Може и да има.
Ами те стандартите произтичат от някои установени правила за ергономичност, които от своя страна са резултата от не малко изследвания. Примерно (тук правя връзка с темата за вградената миялна машина, в която точно ти обясняваше проблемите с височината на шкафовете) преди години с баща ми набързо правихме един шкаф за мивка в една ниша, като пуснахме височината към 90 см, поради особенности на направения преди мен ремонт, и когато след години реших да сложа там миялна за вграждане (за пълно вграждане, с цяла вратичка), влязох в голям проблем с цокъла - при отваряне на вратата, долната й част влизаше надолу и назад, и опираше в основата на миялната. Голяма импровизация последва... Та така стана понеже миялната е съобразена със стандарта за височина на кухненски шакофове, а самият шкаф не беше по стандарт.
 
Пак ще се повторя,има някои неща,които не могат да се променят.Но общо взето дотук със стандарта.Няма писано правило някъде или поне аз не съм нито учил,нито виждал.Тоест мога да ти направя шкафа както на теб ти е кеф.Но не винаги става.
 
Back
Горе